Ontstaansgeschiedenis

Het idee ontstond jaren geleden aan de bar van een hoofdstedelijk café. In de vroeg uurtjes fantaseerden Terts Brinkhoff en O.C. Hooymeijer over een uniek nieuw Parade-onderdeel: een geschilderd Panorama van Amsterdam. Dat het niet zomaar een ‘rond’ schilderij van de stad zelf zou worden, stond die nacht onmiddellijk vast. Dit panorama zou zich beperken tot de fameuze Wallen. Niet verwonderlijk, gezien Hooymeijer’s warme belangstelling voor Nederlands enige, echte hoerenbuurt.
Met zijn serie Red Light District, uitbundige schilderijen en tekeningen van hoeren en hun klanten, had hij recent veel succes geboekt. Een levensgroot panorama zou de kroon op dit werk moeten worden.

Red Light District Revisited

Toch duurde het nog een paar jaar – en vele series nieuw werk – voordat het idee ook werkelijk tot uitvoering kwam. Directe aanleiding was de serie Red Light District Revisited, die begin 1999 bij Smelik en Stokking Galleries in Den Haag te bewonderen was. De keuze om opnieuw hoeren te gaan schilderen had alles te maken met zijn verhuizing van hartje Amsterdam naar het Friese gehucht Nijetrijne. Na een jaar tussen de koeien en uitgestrekte weilanden, bleek het verlangen om opnieuw met dit fascinerende fenomeen aan de slag te gaan groot.
Naast schilderijen en tekeningen waagde Hooymeijer zich in zijn nieuwe atelier voor het eerst ook aan beelden. Het resultaat loog er niet om. De buitenproportioneel bedeelde hoeren op hun eigen werkplek werden enthousiast ontvangen. Bovendien kwamen met die sculpturen ook de plannen voor het panorama weer naar boven.

Parade peepshows

Aangespoord door een enthousiaste Terts Brinkhoff, begon Hooymeijer na afloop van de tentoonstelling in Den Haag zijn ideeën over het panorama uit te werken. Eerst in de vorm van een maquette, later als levensgrote proefopstelling.
In juni 2001 beleefde het kunstwerk zijn premiére tijdens de opening van de Parade in Rotterdam.
Ook in 2002 kon het Parade-publiek het ‘Panorama van Amsterdam’ bezichtigen en zo even deel uitmaken van het leven in de meest intrigerende buurt van Nederland. Na deze enerverende zomers – en de deelname aan de tenstoonstelling Liefde te Koop in het Amsterdams Historisch Museum – heeft het Panorama een tijdelijk onderkomen gevonden in de Friese boerderij van O.C. Hooymeijer. Het Panorama is inmiddels ‘ontmanteld’. Onderdelen van het kunstwerk (waaronder schilderijen en beelden) zijn te zien op het atelier in Spanga. Deze werken zijn uiteraard ook te koop.