Beeldend kunstenaar O.C. Hooymeijer (Vlaardingen, 1958) studeerde in 1981 af aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Rotterdam. Vanaf dat moment volgden vele succesvolle exposities, zowel in Nederland als daarbuiten. Met zijn opvallende series schilderijen en tekeningen, waaronder Red Light District, Indian Portraits en Contemporary 17th Century Portraits, verwierf Hooymeijer nationale bekendheid. Zijn kunstwerk ‘O.C. Hooymeijers Panorama van Amsterdam’ werd in 2002 geëxposeerd door het Amsterdams Historisch Museum als onderdeel van de tentoonstelling ‘Liefde te Koop’. In de periode 2009 – 2012 maakte hij de indrukwekkende en aangrijpende series ‘Misbruik’, ‘Katholiek Misbruik’ en ‘De Verering’.

In zijn werk stond de mens tot nu toe altijd centraal. Met de start van zijn projecten ‘The Great Exotic Birdshow’ en ‘De niet-bestaande vogels van Europa’, heeft de mens plaatsgemaakt voor de vogel. In deze meest recente werken springen zijn thematische aanpak, zijn expressionistische stijl en zijn niet te missen lijsten opnieuw in het oog. Hij gaat zelfs nog een stapje verder… Zijn tentoonstellingen worden, door o.a. het gebruik van geur en geluid, meer en meer een ’totaalbeleving’. Behalve beeldend kunstenaar is Hooymeijer  een begenadigd schrijver. Van zijn hand verschenen inmiddels drie boeken: ‘De Kleine Gids voor de niet-bestaande Vogels van Europa’ (2016), ‘De Nieuwe Gids voor de niet-bestaande Vogels van Europa’ (2019) en zijn in oktober 2022 verschenen ‘Van Aarsvink tot Zeebreker’. Bovendien is hij ook een zeer bevlogen spreker. Een rasverteller pur sang. Zijn lezingen over niet-bestaande en bestaande vogels zijn zeer origineel en een belevenis op zich. Voor meer informatie of boekingen kijk bij ‘Lezingen’ op de deze website.

In 2021 ontving Hooymeijer de Gerrit Benner prijs. Hij ontving deze, door de provincie Fryslan in het leven geroepen, kunstprijs  vanwege  belangrijke ontwikkelingen in zijn werk. Behalve een toegekend geldbedrag, kreeg hij de kans om zijn meest recente werk eind 2021/begin 2022 te exposeren in het Fries Museum te Leeuwarden.

Via deze site kunt u: